2020: Energievoorziening en duurzame constructie Le Coquetier Social Ndièguène, Senegal

Een windmolen wordt opgebouwd bij het pluimveebedrijfje Le Coquetier Social. Verder wordt er ook nog een studie naar duurzame constructie uitgevoerd en natuurlijke ventilatie voorzien voor de kippenrennen.

Situatie

De organisatie Afractie ondersteunt verschillende opvangprojecten om de Talibé kinderen (bedelkinderen) in Senegal een betere toekomst te bieden. Begin 2019 startten ze met een opleiding- en landbouwproject waarbij een klein pluimveebedrijf namelijk ‘Le Coquetier Social’ opgericht werd. Om de zes maanden kan hier een Talibé jongere opgeleid worden om kippen te kweken en te verkopen en zodanig het bedrijfje te leiden. Helaas zorgde de zware regenval van de laatste maanden al voor degradatie van de constructies. Naast het verstevigen en opbouwen van de volledige constructie, moet er ook nog een duurzame oplossing gevonden worden om de regelmatige stroompannes op te vangen en continue energie te voorzien voor IR-verlichting, ventilatie van de kippenrennen en koeling van de eieren en kippen.

Windmolen

Ingenieur studenten Thomas en Kristof zijn op 12 februari naar Senegal vertrokken om een windmolen op te bouwen die de regelmatige stroompannes moet opvangen. Ondertussen hebben ze er al stevig de handen uit de mouwen gestoken. Letterlijk en figuurlijk want na een grondige verkenning van het terrein, hebben ze reeds met de hand de fundering van de molen uitgegraven. Ondertussen zijn ze ook nog bezig met het uitvoeren van de nodige sterkteberekeningen en zijn ze op zoek gegaan naar alle benodigde materialen in Dakar, wat al een heel avontuur op zich is. Je kan al hun belevenissen en vooruitgang volgen via facebook (www.facebook.com/energyforafractie) en instagram (https://www.instagram.com/afractieproject/).

Constructiestudie en ventilatie

Ingenieurstudent bouwkunde Frederik zal eind maart de andere studenten vervoegen in Senegal. Hij gaat nagaan hoe duurzame constructie van de gebouwen verzekerd kan worden en daarnaast zal hij ook onderzoeken welke natuurlijke convectie techniek geïntegreerd kan worden in de kippenrennen.

%d bloggers like this: