2017: Zonnesysteem en mobiele batterijen Sichem, Togo

Een zonnesysteem met batterijsysteem werd geïnstalleerd bij de landelijke gemeenschap Sichem in Togo om zo stroomonderbrekingen op te vangen. en om mobiele en herlaadbare batterijen op te laden die de omliggende dorpen moet voorzien van additionele energie voor verlichting en voor het opladen van mobiele telefoons in samenwerking met organisatie Togo Debout.

Situatie

Togo Debout is een organisatie die projecten rond duurzame ontwikkeling in Togo steunt binnen de volgende domeinen: gezondheid, welzijn, opleiding en plattelandsontwikkeling. Ze nodigden student handelsingenieur Lore van Welde uit om in het kader van haar masterthesis een bevraging te doen bij de lokale bevolking van Sichem over hun energiebehoeften en -noden. Gebaseerd op deze enquête en op een financiële analyse ontwikkelde Lore een business model voor een innovatief lokaal energieproductie en –opslagsysteem. Hiermee konden ingenieur studenten Daan Droogmans en Kaz Puttenaers aan de slag om een compleet energie systeem te ontwerpen en uiteindelijk te implementeren.

Sichem is een landelijke gemeenschap op ongeveer 20 kilometer van de hoofdstad Lomé. in het dorp is een beperkt elektriciteitsnet aanwezig, maar dat is regelmatig onbruikbaar door de vele stroomonderbrekingen die enkele uren kunnen duren. De elektriciteit wordt aangewend om voedsel te bereiden en bewerken, om water uit een waterput te pompen of voor kleinschalige lokale bedrijfjes zoals een naaiatelier en een theedrogerij. Daarnaast organiseert de gemeenschap verschillende activiteiten om bij te dragen bij de verdere ontwikkeling van de omliggende dorpen, die helaas door de regelmatige stroomonderbrekingen dikwijls geannuleerd of verplaatst moeten worden. De omliggende dorpen hebben geen directe toegang tot elektriciteit waardoor ze meestal een heel eindje moeten wandelen naar familie of winkels om hun mobiele telefoons en lampen op te laden. Het project bestond dus uit twee delen: het opvangen van de regelmatige stroomonderbrekingen en het voorzien van additionele energie voor de omliggende dorpen zonder elektriciteitsnet.

Zonnesysteem en power bank

Om de stroomonderbrekingen te overbruggen, ontwierpen en implementeerden studenten ingenieur Daan en Kaz een zonnesysteem, bestaande uit zes zonnepanelen en batterijen, dat verbonden werd met het lokale elektriciteitsnet. De gegenereerde elektriciteit kan de dagelijkse consumptie opvangen en de batterijen opladen wanneer er geen stroomonderbreking is. Om de omliggende dorpen van energie te voorzien werd een mobiele en herlaadbare batterij in elkaar gestoken. Deze batterij kan opgeladen worden via het elektriciteitsnet wanneer er geen stroomonderbreking is en getransporteerd worden naar de omliggende dorpen. Lore ontwikkelde een business model om zo de bevolking te motiveren zorg te dragen voor de volledige installatie en zo langdurig gebruik te verzekeren. De dorpelingen betalen een kleine bijdrage voor het gebruik van een mobiele batterij dat aangewend kan worden om de installatie te herstellen of om noodzakelijk onderhoud uit te voeren.

This slideshow requires JavaScript.

%d bloggers like this: