Een windmolen werd opgebouwd bij basisschool Futur du Sénégal in het vissersdorp Nianing om de regelmatige stroomonderbrekingen op te vangen.
Situatie
Basisschool Futur du Sénégal is gelegen in Nianing, een vissersdorpje op een boogscheut van Warang waar we tijdens ons eerste project een biogasinstallatie plaatsten. De school werd opgericht door Belgen en onderwijst er ongeveer 850 leerlingen. Op het schoolterrein bevinden zich vier gebouwen met klaslokalen, een keuken en een secretariaat. Alle kamers zijn voorzien van een beperkt elektriciteitsnet voor verlichting en ventilatie. In het secretariaat wordt het net ook gebruikt voor een aantal computers en een server, in de keuken voor een koelkast en diepvriezer. De school heeft regelmatig te kampen met stroomonderbrekingen en was daarom op zoek naar een duurzame energiebron om deze op te vangen.
Wind energie
Ingenieur studenten Jeroen Aerts en Joachim Broeders gingen na welke duurzame energiebronnen gebruikt konden worden voor de school gezien de omstandigheden en in samenwerking met de plaatselijke organisatie. Uiteindelijk werd geopteerd voor het gebruik van wind energie gezien de locatie van de school vlak bij de oceaan en de voldoende hoeveelheid wind aanwezig die geverifieerd werd door windmetingen ter plaatse. Jeroen en Joachim ontwierpen een windmolen gebaseerd op de technologie van Hugh Piggott, die een duurzame, eenvoudige en efficiënte molen omvat die eenvoudig opgebouwd, geïnstalleerd en onderhouden kan worden. De wieken van de windmolen zijn verbonden met twee rotorschijven gemaakt van magnetisch materiaal. Deze schijven roteren voorbij een derde statorschijf die spoelen bevat en waarbij een spanning geïnduceerd wordt. Om het gegenereerde vermogen op te slaan, werd gekozen voor gel batterijen. In het geval van een stroomonderbreking, kan de school eenvoudig het elektriciteitsnet omschakelen op de batterijen.
Lees meer over het Senegalees avontuur van Joachim en Jeroen op hun blog.